Kırmızı Örümcek Zambağı Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Nasıl Yapılır?

    

       

           Kırmızı Örümcek Zambağı - Lycoris radiata 

            Anavatanı Asya'dır. Amaryllidaceae familyasına ait çok yıllık otsu bitkidir, soğanlı kök yapısı vardır. Ağustos sonundan Ekim ayına kadar filizlenip ardından yaklaşık yedi günde 30 cmden fazla uzayan dört sap üretir. Yaklaşık iki hafta boyunca kırmızı renk çiçekte kalır ve sonra çiçekler kademeli olarak daha açık pembe bir renge dönüşürler. Bitkinin zambak ailesinin diğer üyeleri gibi, insanlar ve evcil hayvanlar için hafif toksik olan likorin bileşikleri içerdiğini unutmayın.

Kırmızı Örümcek Zambağı Bakımı

Kırmızı örümcek zambağı taşınmayı sevmediği için, kalıcı bir yere, iyi drenajlı toprağa ve tam güneşe dikin.



Işık:

Tam güneşte veya yarı gölgede büyüyebilir. Ancak en iyi çiçeklenme için yarı gölge en iyisidir. Ayrıca, kısmen gölgeli bir yerde, tam güneşte olduğundan daha erken çiçek açma eğilimindedir.




Toprak:

Organik madde açısından zengin ve iyi drene edilmiş toprağa dikin . Her soğanı yaklaşık 20 cm arayla dikin, soğanın üst boynu yerden biraz yukarıda olacak şekilde, bu iyi çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Toprak, asidik, nötr alkali olabilir.



Su:

Yaz aylarında (bitki uykuda olduğunda) kuru toprakta daha iyi gelişir. Derin kökleri sayesinde bu zambak toprağın derinliklerindeki su rezervlerine erişebilir. Yaz aylarında aşırı sulama soğan çürümesine yol açabilir. Büyüme mevsimi başladıktan sonra (bunu tomurcukların oluşumundan anlayabilirsiniz) toprak orta derecede nemli tutulmalı ancak suya doygun olmamalıdır. Yağmur yağarsa bitkiyi sulamayın. 



Sıcaklık ve Nem:

Soğuk bölgelerde yaprakları ve açıkta kalan soğanları bir malç tabakasıyla kış donlarından korumak en iyisidir. Çiçek açtıktan sonra kırmızı örümcek zambağı yeni yapraklar geliştirir, bu yapraklar daha sıcak bölgelerde her daim yeşil olur ve ilkbaharda tekrar ölene kadar kış boyunca varlığını sürdürür.


Gübre:

İlkbaharda, bitkiye yaz sonu ve sonbahar büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayacak yüksek nitrojenli bir gübre ekleyin. Çiçeklenmeden sonra, kök büyümesini teşvik etmek ve kış dayanıklılığını artırmak için potasyum ve fosfor açısından zengin bir gübre ekleyin.



Budama:

Budamaya ihtiyaç duymasalar da, görünümlerini düzeltmek isteyebilirsiniz. Yaprakları sarardığında çiçeği budamayın. Bu, soğanın gelecek yıl iyi çiçekler vermesi için besin aldığı zamandır. Bunun yerine, budamadan önce yaprakların tamamen solmasını ve kurumasını bekleyin.



Çoğaltma:

Kırmızı örümcek zambağı tohum üretmez ve soğanlar aracılığıyla çoğalır. Büyük kümeler geliştirdiğinde veya alanlarından çıktıklarında, onları dikkatlice bölebilir ve soğanları başka yerlere dikebilirsiniz. Bunu sadece bitkiler uykuda olduğunda yani yazın yapın. Soğanlar tamamen yerleşene kadar aynı yıl veya bir sonraki yıl çiçek açmazlar, bunu unutmayın. Toprağı gevşetmek için soğanları sulayın. Kürek yardımıyla soğanları yavaşça çıkarın. Soğan ampullerini birbirinden ayırın. Soğanları uygun yetiştirme alanlarına, aralarında en az 15 cm mesafe bırakarak tekrar dikin ve sulayın. 



Saksıya Dikimi ve Saksı Değiştirme

Eğer kışları çok soğuksa, onları organik olarak zengin toprakla dolu kaplarda yetiştirebilirsiniz. Kaplar, geniş kök büyümesine izin verecek kadar büyük ve derin olmalıdır. Kap çok küçükse bitkiler çiçek açmaz. Soğanları doğru tarafı yukarı bakacak şekilde (sivri uç) dikin, böylece topraktan yukarı doğru çıkıntı yaparlar, bu da çiçeklenmeyi teşvik eder. Soğanları, toprakta yaptığınız gibi bir kapta 15 - 20 cm aralıklarla yerleştirin.


Kışlama:

Soğuk kış yaşanan yerlerde soğanları korumaya yardımcı olmak için sonbaharda bitkilerinizin etrafına bir malç tabakası eklemelisiniz. Bunları saksılara ektiyseniz, kışın onları korumak için içeriye alın, sadece evcil hayvanların ve küçük çocukların zehirli oldukları için onlara ulaşamayacakları bir alanda olduklarından emin olun.

Yaygın Zararlılar ve Hastalıklar:

Kırmızı örümcek zambağı, ciddi bir zararlı veya hastalık sorunu olmayan kaygısız bir bitkidir. Sadece aşırı sulamamaya dikkat edin, aksi takdirde soğan çürümesi gelişebilir. Bu zambağın çektiği tek şey çok sayıda polinatördür. Arılar, kelebekler ve kuşlar, çiçek açtığında kırmızı örümcek zambağının yanına akın eder.

Çiçek Açması Nasıl Sağlanır:

Çiçek açması bir veya iki yıl sürebilir, özellikle de ana soğandan ayrılan küçük yavrularla yeni bitkiler çoğaltıldığında. Bitkiler yeterli güneş aldığı sürece, kırmızı örümcek zambaklarının çiçek açmamasının en yaygın nedeni soğanların çok derine ekilmesidir. Soğanların boyunları yerden hafifçe çıkıntı yapacak şekilde yeniden dikmeyi deneyin. Olağandışı sert kışlar bu soğanların geçici olarak çiçek açmayı reddetmesine neden olabilir. Sıcaklıklar çok sert olmadığı sürece, bitkiler genellikle sonraki mevsimlerde çiçeklenmeye geri döner. Ancak, aşırı soğuk soğanları kalıcı olarak öldürebilir.

Çiçeklenme ayları:

Sağlıklı, olgun soğanlar sonbaharda çiçekler üretir. Daha fazla çiçeklenmeyi teşvik etmek için, Zengin toprak ve yılda iki kez (ilkbaharda ve çiçeklenme tamamlandıktan hemen sonra) yapılan besleme, iyi çiçeklenmeyi sağlayacaktır. Soğanlarını onlarca yıl boyunca koruyabilirsiniz, ancak kümeler aşırı büyüdüğü zaman yavru soğanları düzenli olarak ayırmanız gerekir.


Yorumlar

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR